Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.
Prologul acestui eveniment a fost inițiat de pianistul de jazz Sorin Zlat care a oferit publicului o inegalabilă experiență muzicală cu proiectul Groove Garden.
Acest vibe a fost continuat și augmentat în profunzime de Daniel Rocca, și FiRMA, care a oferit un showjazz de mare clasă, demonstrând astfel calitățile artistice ale unei formații care și-a consacrat un nume în muzica de peste 20 de ani.
Firma a fost la propriu un poem pe note în ritm de jazz cu un sound impecabil plin de savoare, oferind celei de-a doua zi de festival un motiv în plus de a sărbători viața prin muzică.”Rămâi mereu în sufletul meu” s-a auzit pe scena din Sibiu alături de mii de participanți, atât din piață cât și online.
Contopirea celor două granițe dintre jazz și rock a fost atinsă și în ultima zi de festival când Vița de Vie au transformat ”Basul și cu toba mare” în jazz. Cu o mare acuratețe orchestrațională, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie a condus publicul spre o experiență transparentă și plină de frumusețe a cunoașterii muzicii. ”Asta înseamnă muzică”, a precizat solistul dublând spiritul și deviza Sibiu Jazz Festival.
Publicul din online și din offline a simțit deopotrivă emoția întâlnirii cu muzica din Sibiu Jazz Festival și dedicația unei întregi echipe care a făcut din muzică un jazzlifestyle.
”Emoția a fost dictonul acestei ediții. Am trecut cu toții printr-o gamă variată de emoții de la cele pământești legate de actuala pandemie la cele repertoriale și manageriale, însă emoția care a dominat Sibiu Jazz Festival a fost muzica. Aceasta este rațiunea noastră și acel modus vivendi care asigură unicitatea festivalului și conservarea valorii sale în timp”, a explicat Simona Maxim, managerului festivalului de jazz de la Sibiu.
Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.
Alexandru Filimon